Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 22:41 - За състава на Освободителната армия през 1877-78 г. отново, накратко:
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6062 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 06.03.2023 09:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Служебният министър-председател Гълъб Донев не е историк, а и във ФБ има дефицит на историческо мислене. Имперските интереси на Русия са безспорни. Знаем, че всички империи завоюват, т.е. окупират, или «освобождават» - при съвпадение с волята на мнозинството местно население. През 1877 г. явно войната е била избор на руския император и на интелигенцията около него (военна, цивилни интелектуалци и пр., вкл. с волжско-български произход). Преди 146-150 г. Той и тя (интелигенцията) са били несъмнено много повече в течение на цивилизационния принос на Българиите към ПИСМЕНОСТТА, за руската култура, цивилизоване и държавно устройство, за транспониране на религията чрез Византия, демографията (Волжките Българии дори само, в състава на империята) и пр. Висшето ръководство на армията се е състояло от руски дворяни със славянски имена, но мнозинството от офицерството са с неславянски имена. «Натирени» от Царя-Бащица с обосновката: щом толкова обичат Русия, вместо да изкупуват корупционно дворянски титли, да докажат привързаността си като воюващи офицери. Като изключим сред тях имената Тотлебен, и пославянчени като Столетов, у нас в Царство България са увековечавани обекти с названия с руски /и/ славянски имена като граф Игнатиев, генералите Гурко, Драгомиров и Скобелев; Аксаков, (волжско български корени), Паренсов, Радецки, Калитин и пр. Не и имена от императорското семейство като великият княз Николай Николаевич (вероятно заради социализма), на полуруси или чужденци на руска служба: Криденер, Цимерман, Деп, Арнолди, Каулбарс, Ернрот, (поради славянофилската вълнб преди над век може би). Обикновените воини са прости безимотни имперски селяни, до 1861 г. официално крепостни. Но в обширните империи процесите са инертни и бавни. На практика отмяната на крепостничеството  в Русия или на робството в САЩ (1863-65 г.) се реализират след десетки години. Докато едва през XXI век Щатите се сдобиват за първи път с цветнокожи президент и секретар по отбраната, а Русия с министър на отбраната тувинец/чукча. Междувпрочем и през ВСВ Москва е защитавана от казахи, а сега в Украйна, според казионните ни медии, пехотинците са главно чеченци, чукчи, татари, освен спецназ и екс-военни диверсанти. И голяма част от годните за военна служба руснаци всячески се опитват да избегнат военната мобилизация.

Ако са верни цифрите, с цената на загиналите 30 хиляди българи през 1877-78 г, сред които мнозина от 12-те хиляди български опълченци, едва ли бихме се освободили сами както ни убеждават платените нагаждачи и демагози, страдащи от вродено невежество или от когнитивна констипация (= мозъчен запек, медиц.). Сред 66-те хиляди жертви на Руската империя, предимно крепостни селяни, е логично и целесъобразно преобладаващата част  да са били от южните й и близки до Българското землище региони, т.е. сегашна Украйна, Бесарабско, Молдова. Дори от днешен Беларус и Кавказ, но не и от отдалечените Централна, Североизточна и Северна Русия. Освен 2-те хиляди финландци, за които се предполага по-висока степен на цивилизованост при прехода през руски земи. Но това не допада на платените хамелеон-ибрикчии, които без знания опитват да пренапишат историята, изцяло избягвайки ролята на Русия. Засега не се сещат как да нарекат тогавашните «велики» сили – без Русия – НАТО.

Поклон пред паметта на всички жертви на агарянско-башибозушкия геноцид и на всички хайдути-поборници, бунтовници, четници, въстаници, опълченци и герои в Освободителната ни война!

3 март 2023 г.                      д-р Огнян Гърков/ФБ 




Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Тази война не е имперска Тя е и против ...
03.03.2023 23:05
Тази война не е имперска Тя е и против намеренията на царя Той е уверяван от генералния щаб, че Русия в момента не е подготвена да води война Ходът на войната доказва, че генералитетът е казвал истината За малко да я загубят
Тази война е наложена от народа на Русия, като лъснала истината за зверствата в България! Със всекидневни манифестации в Москва и Петербург в подкрепа на многострадалния Български народ! И с призив царя да се намеси и да спаси братята Българи! Гледах една изрезка от вестник от този период, отразяващ манифестация в Москва, като дете! Впечатлих се много от безкрайната колона от хора и я запомних за цял живот! И царят, въпреки нежеланието си, подписва указа за войната! Бисмарк е казвал, например, че за Българите няма да пролее кръвта и на един прусак дори Но, Русия ,като желае, да се заема Нямало друг желаещ!
цитирай
2. анонимен - Ванка, ти си абсолютно промит мозък ...
04.03.2023 07:28
Ванка, ти си абсолютно промит мозък и пълен русофилистик. Народът на русия е безмозъчна сган, не му пука за никаква България и руският тиранин изобщо не го е смятал за нещо. Само от огромна жажда за власт и завоевания е започнал тая война.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 392459
Постинги: 242
Коментари: 90
Гласове: 285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930