Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2021 16:02 - НА 8-9 ОКТОМВРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В ЧЕХИЯ
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще реализира ли либерално-консервативната опозиция „майдан по демократичному”?

Изборите за Камарата на народните представители (Долната камара = ДК) на чешкия парламент са на 8-9 т.м. (утре и вдругиден). Кандидатстват общо 22 политически субекта – 20 политически партии и 2 предизборни коалиции. Според социологически прогнози от август-септември т.г. най-висока подкрепа има движението на премиера Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО), коалицията „ЗАЕДНО” (= либерално-консервативните и центро-десни и десни опозиционни партии Гражданската демократична партия и ТОП 09, и християн-демократичния съюз ХДС-ЧНП) с изборен лидер Петр Фиала (ГДП), коалицията „Пирати и кметове”/ПиК/ (= либерално-прогресивна центристка изборна съставена от партиите „Чешка пиратска ...” и движението „Кметове и независими” /STAN/) с изборен лидер Иван Бартош („Пирати”). Следва ги националистичното движение СПД (= Свобода и пряка демокрация) на Томио Окамура, като лидерът е с бащини корейско-японски корени. Изброените политически формации и засега показват достатъчно подкрепа за влизане в парламента: 5% за отделни партии, 8% за двупартийна коалиция и 11% за коалиция с повече от 2 партии). По-ниска подкрепа  - над и около 5-те % - показват Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ), социалдемократите (ЧПСД) и създаденото на 08 април т.г. движение „Клетва” от бившия полицай и митничар Роберт Шлахта, наричащи се национални социалисти.

От общо 200 места в ДК на парламента на изборите през 2017 г. АНО извоюва 78 депутатски мандата, „Заедно” (ГДП - 25, ХДС-ЧНП – 10 и Топ 09 – 7) общо 42, Пирати и Кметове (Пиратите 22 и Кметовете - 6) общо 28; КПЧМ 15, ЧПСД 15 и СПД – 22.

След 2018 г. се появиха и няколко несистемни политически сдружения, без особена масова обществена поддръжка. Сред тях не звучат наименования като „Мутри вън” или „Има такъв народ”, но в сегашните избори ще участват напр. и «Да открием Чехия за нормален живот»,  подкрепена от гражданските инициативи «Умиращо (по-точно и грубо «пукясващо») куче» и «Партия за права на гражданите». Също така Ветерани 21, Свободен блок,  Десен блок на Петр Цибулка (непримирим екс-дисидент  от Харта 77 и антикомунист от мандатите ми в Прага след 1988 г.). Повече шансове имаше «Трикольор на свободните частници». Той се  профилира се като обществено консервативен и национално икономически и политически субект. След оставката на лидера му Вацлав Клаус, младши, обаче, не успял да овладее преди ГДП, създадена от баща му – «гросмайсторът на прехода в Чехия», движението е предпочитано едва от 2,2% от избирателите. Зелените имат 1,8% избирателна популярност към есента.

Към 30.09.2021 г. STEM, Median, Kantar, Data Collect, CVVM, Ipsos усреднено даваха следните прогнози за изборни симпатии: за АНО 25,9%, „Заедно” 22,2%, ПиК 19%, СПД 11,9%, КПЧМ 5,8%, ЧПСД 4,5%, „Клетва” 4,9%.

След изборите през 2017 г., с поддръжката на президента Милош Земан, движението АНО състави еднопартийно правителство. То не бе подкрепено от ДК на парламента. В последствие АНО състави коалиционно правителство с ЧПСД с парламентарната подкрепа на КПЧМ. Икономиката до пандемията Ковид -19 вървеше добре, заплатите и пенсиите също растяха. И в двата случая с премиер Андрей Бабиш, обвиняван с други министри, от опозицията в социален популизъм и прахосване на публичните финанси.

Политическите предпочитания се променяха умерено. Подкрепата за АНО варираше от 29 %  до тавана от 33% със значителна част от електората над 65-годишните. За поста лидер на опозицията претендираха ГДП и Пиратите. Спадаха симпатиите към ЧПСД и КПЧМ, донякъде към СПД, а към ХДС-ЧНП, Топ 09, Кметовете варираха около 5%. През пролетта на 2019 г. предизвика внимание демонстрацията на неформалната група "Един милион мигове за демокрацията" против премиера Бабиш и министърката на правосъдието Марие Бенешова. През юни с.г. „...мигове-те” проведоха в пражкия парк „Летна” най-масовата демонстрация в Чехия от времето на Кадифяната революция. А през декември с.г. за сетен път 15 000 демонстранти поискаха оставката на премиера с обвинението от времето на мандата му до 2017 г. като вицепремиер и министър на финансите в правителството на Соботка, че бил замесен в афера с измама с европейски субсидии (около 2 милиона ч.крони) и е в конфликт на интереси според доклад на Европейската комисия. Най-актуално от часове е обвинението, че  „шестият най-богат човек в Чехия”според финансовото издание "Еуро" (бел.ОГ: През 2017 г. Бабиш бе „вторият най-богат ...” като магнат в сферата на селското стопанство и на химическата индустрия) е един от 35-ата политици, чиито имена се споменават в документите "Пандора", разследване, което бе публикувано на 3 т.м. от медии по целия свят. Според тях Бабиш е използвал през 2009 г. 15 млн. евро (17.4 млн. долара), произхождащи от офшорните му компании, за да купи имот в Южна Франция. Чешкият премиер твърди обаче, че "никога не е правил нещо незаконно или лошо”, ... тези твърдения представлявали кампания за очернянето на него и партията му в навечерието на настоящите избори.

През есента на 2020 г. покрай втората вълна на Ковида-19 се състояха областни и 11 частични избори за Сената на парламента. Усреднен победител в изборите за всички области бе движението АНО със 178 мандати, следвано от Пиратите с 99 и ГДП (53).

Още към януари 2021 г. политолозите предупреждаваха, че ЧПСД и КПЧМ могат да не се доберат до парламента, Бабиш да няма с кого да състави правителство и да отиде в опозиция. Проблем може да възникне и в трите партии на коалицията „Заедно” поради отлив на избиратели от отделните партии. Според социологически изследвания, без коалицията от парламента би отпаднала Топ 09, който година преди изборите показвал 3,5 – 4,1% популярност, подобно е и с ХДС-ЧНП. На 17.09.т.г. председателят й Мариан Юречка заяви в интервю за „Студио Н”, че изключва следизборна коалиция с Пиратите и Кметовете, докато те не гарантират, че съвместно правителство няма да одобри закон, позволяващ граждански бракове за еднополови лица. Последваха разправии, завършили „миролюбиво”.

Кризата с Ковида също бе прехвърлена „на сметката” на Бабиш и използвана в предизборната борба и в придвижване на чешки вариант на зачевания в момента у нас "харвардски проект". Т.е., тих майдан или демократична, тиха промяна на политическия елит чрез умело социално инженерство от Вашингтон и Брюксел, включващо реклама на постмодернистките либерални идеологеми, в т.ч. джендър идеология в предизборната кампания. При продължаващ интерес към руската ваксина и смяната на по трима министри на здравеопазването от март м.г. в Чехия (и в Словакия), през пролетта на т.г. се задълбочи политизацията на  споровете с руската страна чрез членове на партиите Пирати, Топ 09, ГДП, на двете опозиционни коалиции  на ръководни длъжности в общинските власти в Прага и на социалдемократи в МВнР (около преименоване на псевдоплощадче пред руското посолство на името на считания за дисидент Борис Немцов, преместването на паметника на маршал Конев; отбелязване приноса на ген. Власов, осъден като предател от Москва, за защита на пражани през ВСВ; претенции на Пражкият магистрат за ползвана от руското посолство част от парка „Стромовка” от окупацията на ЧССР през август 1968 г., обвиненията за взрива на муниционния склад /, нает от Гебрев??/ във Върбетице и безпрецедентното взаимно орязване броя на персонала на посолствата в двете държави, особено след темата Скрипал от 2018 г. насам!). Последваха изключване на „Россатом” от участие в търга за строителство на нова ядрена мощност в АЕЦ „Дуковани”; парализиране на дейността на най-големия Чешки център в света, комплекс в Москва, разположен на около 2 хектара, на дейността на посолствата в Москва и Прага; призивът на новия външен министър Якуб Кулханек към Полша, Словакия, прибалтийците, Big brother-a за солидарност; пълна инфлация на инструментариума persona non grata. Освободеният от длъжност чешки външен министър Томаш Петржичек също „пострада в кариерата” покрай ваксините. През януари т.г. той отхвърли критиката на Бабиш спрямо Европейската комисия и фон дер Лайен за бавния подход при съвместното закупуване на ваксини и косвено обвини премиера си в разпространяване на дезинформация. Г-н Петржичек се ползваше със симпатиите на опозицията като верен евроатлантик, но задграничните стретези и социални инженери не успяха да продадат на чехи и унгарци „родните Ф-16”, нито да предотвратят повторния избор на патриотично настроения президент Земан, нито да попречат на Бабиш да си завърши премиерския мандат. Както стана в съседна страна след убийство на журналисти, управленски оставки под натиск на стъкмени улични демонстрации. И бе избран „правилният” президент, а новото правителство взема само правилни решения, напр. вместо „Грипени” купува Ф-16.

Макар и съумяли да управляват заедно, АНО и ЧПСД отхвърлиха идеята за взаимна предизборна коалиция. Президентът Милош Земан, който по конституцията посочва новия министър-председател, вече даде да се разбере, че ще избере Андрей Бабиш.

 Слабо вероятно е скандалът с документите „Пандора” да се отрази и на президента. Дори пражки политолози от Карловия университет допускат, че "Пандора" може даже да помогне на Бабиш да сформира управляваща коалиция, защото избирателите, които не са решили за кого да гласуват, може да изберат малки партии, с шанс да влязат в парламента вместо АНО. Бабиш би се чувствал по-добре с 25 % от гласовете и с 1-2 малки партньори вместо с (почти) 30 % от гласовете, както през есента на 2017 г., но сам с движението си и президента Земан. Все пак чехите не веднъж са доказвали умението си и интуиция как да запазят националния си суверенитет и интереси като етнически по-хомогенна нация и да отстояват на външни стратегически кроежи и цели. Както през 2017 г. избраха партийната формация на словака по баща с майка карпатска немкиня Андрей Бабиш пред десетки други претенденти за парламентарната и за изпълнителната власт и както предпочетоха през 2018 г. Земан за президент пред проф. Иржи Драхош, бивш президент на Чешката академия на науките. И както през вековете близо 300 години са се удържали пред сравнително интелигентното европейско владичество на хабсбургската монархия.

7 октомври 2021 г.

                                 д-р Огнян Гърков



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 386482
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031