Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2021 01:17 - За чешко-руския „обмен на експулсиране” на посолски служители
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.04.2021 01:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 1.Политолози, „полит-антрополози”, „– географи”, „-философи”, анализатори в програми от сорта на   Kremlin Watch и целият евроатлантически инфоапарат в Чехия са ангажирани с темата експулсиране на руски и чешки дипломати и други посолски служители. Впоследствие,  с „бадева-прокуждането” на допълнително дипломати и в знак на солидарност към ултиматума и призива на чешкия външен министър Якуб Кулханек към Полша, Словакия, прибалтийците, Big brother-a.

 Пълна инфлация на инструментариума persona non grata!

 2.Дори Mediapool.bg и други списвани все още на български език сайтове този път са разбрали правилно, че в чешкото посолство в Москва са останали 7 дипломати и 25 административно-технически сътрудници. До края на м.май т.г. според изискването на Кулханек в руското посолство в Прага трябва да останат същият брой руски служители. Но от английския на АР и Reuters родните „журналя” (по Надка Михайлова-Нейн... на времето) не са разбрали, че става дума ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за дългосрочно командировани служители! Но не и че Кремъл предпочита тези доста по-скъпо струващите свои служители, а в Прага наетите в руското посолство местни работници, респ. служители, според медиите са 19.  

 3.Проблемът на Москва е, че до 31 май т.г. трябва да върне 63 дългосрочно командировани служители със семейства, обикновено. А проблемът на Прага: от 110 местни работници и служители, с които поддържа имоти на 2 хектара в руската столица само, трябва да ги сведе до споменатите 19. Извън посолството в Москва на ул. ”Тверская” се намира най-големият в света Чешки дом, с Културен институт. Само за сведение: Домът разполага със 122 канцеларии, 131 жилища и 87 хотелски стаи; конферентни зали, салони, бизнес център; с ресторанти, бирарии, бар, спортни помещения, селско игрище, сауна, магазини. На всичко отгоре Пражкият магистрат претендира за ползвана от руското посолство част от парка „Стромовка” от август 1968 г. Т.е., оформят се и сериозни имуществено-правни спорове.

А и категориите местни служители – работещи втори членове на семействата на дългосрочно командировани често крият подмолни скали.

 4. Усилиха се и атаките срещу президента Земан и предшественика му проф.Вацлав Клаус, фактическия реализатор на прехода към капитализъм. Соросоидалното войнство оценява техните по-балансирани позиции като русофилство. Чиновничките на фон дер Лайен обвиниха по-склонния към компромиси премиер Бабиш в конфликт на интереси, нещо, което той отрича от 4 години. Та как гласеше лозунгът:” Който не е с нас, ...?”

Днес, на 25 т.м. президентът Земан за пръв път ще вземе пряко отношение по темата след едноседмично мълчание, но до края на мандата си след 22 месеца трудно би оказал влияние за включване на „Росатом” в конкурса за участие в изграждането на АЕЦ и за съкращенията на броя на посолските служители в двете столици. За ГК в Санкт Петербург и Екатеринбург и съответно в Бърно и в Карлови вари засега не иде реч.

 

25 април 2021 г.          д-р Огнян Гърков

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 391308
Постинги: 241
Коментари: 90
Гласове: 283
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930