Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 13:36 - Ще удържи ли ваксината „Спутник V” позиции в бивша Великоморавия?
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Главни причини за забавената реакция на ЕС по пандемията бяха, че здравната политика не бе била приоритет на европеизацията поради различията в националните здравни системи и политики на държавите-членки (ДЧ). Въпреки координационните усилия от около година за съвместни действия, инициирани от неумелото брюкселско чиновничество, недостиг на ваксини, заради проблеми с производството и алчност на производителите изостри междудържавната конкуренция. Все повече ДЧ от ЕС се замислиха и прибягнаха към „извън евро-атлантически произвеждани ваксини”, основно към „Спутник V”. Унгария вече я ползва. Германия и Италия планират да я произвеждат на своя територия, Австрия обяви намерение за сондаж на преговори. През март т.г. в Словакия възникна тематична правителствена криза. Премиерът Игор Матович, остана след 1 април „само” на поста финансов министър, заради решение да закупи 1 млн. дози от руската ваксина, без да съгласува с коалиционните партньори.

Новото, според TASR (телеграфна агенция на СР) и уеб инфо-портала Novinky. cz, извън съобщеното в нашите медии преди дни, е че политизацията на  споровете с руската страна се задълбочи при продължаващ интерес към руската ваксина. Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата (СДИКЛ) отбелязва, че не може да се произнесе категорично относно ползите и рисковете. Ваксината (200 000 вече доставени дози) не се използва в Словакия въпреки дефицита. В писмо Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) обвинявал словашката страна, че не я е тествала в сертифицирана лаборатория на регулатора СДИКЛ. Фондът игнорирал упреците, че "Спутник V" имала различни характеристики в сравнение с партидите на проучване в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и в медицинското списание „ The Lancet”. Също, че дозите са произведени в различни фабрики и се различавали дори помежду си. Както и, че внесеният в Словакия препарат се различава от ваксините "Спутник V", продадени на други държави. РФПИ предлагал ваксината да бъде върната от Словакия за да бъде ползвана в други нуждаещи се страни.

Според словашката съуправляваща и чешката опозиционна центродесница,

Москва  умишлено използва „Спутник V” като политически инструмент от самото начало, дори със самото му име напомнящо за съветската слава в космическата надпревара от миналия век. И други политически оракули допускат, че втурването за внос и производство на „Спутник” в Евросъюза може да има обратен ефект и мнозина европейци все по-малко да го приемат като реалистична опция за ваксинация.  През март т.г. словашкият външен министър Иван Корчок нарече „Спутник V“ не просто ваксина – а инструмент на хибридната война”и подаде оставка. На 1 април т.г. той отново зае поста си с новия премиер Едуард Хегер.

Руската пропаганда дава отпор и контраатакува. В официалния профил на "Спутник V" в Туитър бе публикувано: "В ЕС върви организирана медийна кампания, която всекидневно атакува "Спутник V". Фармацевтичните гиганти и политическото им лоби се страхуват, понеже "Спутник V" е една от най-добрите ваксини в света." Директорът на института "Гамалея", разработил ваксината, Александър Гинцбург твърди, че ЕС се опасявал "Спутник V" да не измести от пазара препаратите, насърчавани от Съюза. Немски медии считат твърдението за невероятно, съмнявайки се, че руската ваксина се произвежда в достатъчни за масиран износ количества. Литовската премиерка г-жа Шимоните изтъкна, че Путин не се грижел да осигури ваксина за своя народ. „Той изнасял ваксината по цял свят като хибридно оръжие, за да ни разедини и да ни подчини."

И в Чехия както и в другата славянска държава Словакия, осезаемо засегнати от Covid-19, въпреки предприетите строги мерки и смяната на по трима министри на здравеопазването от март м.г., се водят оживени спорове във връзка с руската ваксина. Буквално преди часове президентите Милош Земан и Зузана Чапутова взеха отношение по темата. Чапутова пожела договорът между Словакия и Русия за доставки на „Спутник V” да бъде публикуван в най-кратко време. Според нея „проблемът не е с лабораторията”. Имало друга причина за словашкия отговор от 6 т.м. на руското писмо, в което се предлагало връщане на ваксината. Но тя не пояснява какъв е мотивът на словашката страна. Междувременно Матович, вече „само” като министър на финансите, отново е посетил Москва и Будапеща и се е ангажирал с руската ваксина в отсъствие на словашкия посланик в Унгария, който е активен по темата.

Чешкият президент Земан прие на 15 т.м. Якуб Кулханек, сега заместник-министър на вътрешните работи, когото предвижда на 21 т.м. да назначи за министър на външните работи (по квота на коалиционния партньор на премиера Андрей Бабиш социалдемократите на вътрешния министър Ян Хамачек). Милош Земан също е склонен към внос и използване на руската ваксина, което едва ли ще хареса на Big Brother-a, на евроатлантическото Задкулисие и на корпорациите във „фармацевтичната Коза Ностра”. В типичния си стил президентът Земан посъветвал Кулханек като бъдещ министър да не се занимава с този въпрос. Правителствените политици също, но при условие, че Спутник V бъде одобрен от Европейската агенция ЕАЛ.

Освободеният на 12 т.м. от длъжност чешки външен министър Томаш Петржичек също „пострада в кариерата” покрай ваксините. През януари т.г. той отхвърли критиката на премиера Андрей Бабиш спрямо Европейската комисия и фон дер Лайен за бавния подход при съвместното закупуване на ваксини и косвено обвини премиера си в разпространяване на дезинформация. Г-н Петржичек се ползваше със симпатиите на опозицията като верен евроатлантик. Поне през 2019-2020 г. той и Екатерина Захариева успяха да си обменят визити, вкл. и по време на епидемията.

Наскоро А.Бабиш освободи министъра на здравеопазването Ян Блатни, който не желаеше да разреши внос на Спутник V преди тя да бъде одобрена от Европейската агенция. Новият министър Петр Аренбергер избягна изявления и започна преговори.

Все още не е напълно ясно как са установени разминаванията в ефикасността на ваксината, но заключението на Агенцията по лекарствата в Братислава засега слага спирачка пред използването на руската ваксина в Словакия.

Според седмичника „Респект” на 19 т.м. вицепремиерът, вътрешен министър и тогава все още и.д. външен министър Хамачек ще посети Москва за среща с министъра на икономиката Денис Мантуров за евентуални доставки на „Спутник V”, след одобрение от ЕАЛ. Подходът е нестандартен. Хамачек ще бъде придружен от словака Андрей Данко, председател на Словашката национална партия, бивш председател на парламента. С асистенцията на Данко Хамачек обяснява в интервю, че ще използва всичките си контакти, за да обезпечи на словашките граждани нужната ваксина.

На 14 т.м. след решението на Дания да преустанови ваксинирането с Астра Зенека Хамачек заяви, че е възложил на посланика на СР в Дания да преговаря с датските власти за откупване от Чехия на освободените дози. „Търсим ваксини из целия свят”, пише той в Twitter. **Това ми напомня за саркастичното метафорично уподобяване от полемика Евгени Чертовенски на по-популярните засега ваксини с парламентарно представените отскоро политически партии у нас:ГЕРБ  = АстраЗенека (т.е., в изобилие, навсякъде, хвалят я, но застоява в хладилниците на РЗИ-тата); БСП = Спутник V (уж европейска, но ...); ДБ = Пфайзер (умно-красива, лансирана отвън); ...Мутри вън!” = китайска отвара за временна местна консумация, с токсичен потенциал; ДПС = Модерна (либерална, върви без шум); „Има такъв народ”  = тепърва разработваната в мазета от проф. Чорбанов с тестване върху мишки.

***

 

Едва ли е уместен - обаче и единствено - сарказмът с национално разработваната ваксина, както успяха в Куба, Индия и къде ли не! А нашето правителство в оставка, (Слава Богу!), вярно на безпаметната си алчност, келепирджийство и сервилност към посредствеността на чиновничеството в Брюксел и на геронтокрацията в ОтвъдОкеания отново изкозирува малодушно. Дано нещата се променят след изборите в посока поне частично отвоюване на национален суверенитет, достойнство и антикорупция!

Ще преодолеем ли късогледия „национален” подход на управлявалата клика и „игнорирането на колективната стратегическа съпричастност” (по Симеон Николов)?

Ще успее ли „проектът Европа” да се превърна в най-главната платформа за стратегическо планиране в здравеопазването, да постигне европейски здравен суверенитет ?  Но Европейският съюз и Европейската комисии все още имат много работа, за да осигурят повече доверие и сплотеност между своите държави-членки при бъдещи здравни кризи „без тропкане с краче”, „претенции за столчета” и налагане на волята и интересите на водещите демокрации със стари проимперски навици.

 

 

16 април 2021 г.

                                   д-р Огнян Гърков 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 385552
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031