Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2020 09:18 - „Активно мероприятие” ли беше прекъсването на посещението на президента в Естония?
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.10.2020 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

По негови думи – да. От коментара на президента Р.Радев остава впечатлението, че „автори” са някои измежду политическите му противници („доброжелатели”). Иначе информацията на СМРАД (= средствата за масова реклама, агитация и дезинформация) по темата е разнопосочна, непрецизна, неуточнена по часове на събитията. Не става ясно кога в неделя (на 18 т.м.) президентът е научил за заразения генерал Петров, имал ли уведомление от РЗИ, че е контактен и официално ще бъде поставен под карантина. И в социалните мрежи бе разгърнат политически сюжет.

Естония не изисква PCR тестове от български граждани при влизане в страната. От изнесеното в СМРАД може да предположим, че най-вероятно президентът сам е преценил здравословно, че контактът му с ген. Петров не е бил рисков за него и че няма нужда да се самоизолира от придружаващите го лица и от домакините. За подобен подход  той няма и нормативни задължения. И не е имал повод да информира Талин и придружаващите го за контактност с лице с позитивен корона тест, нито за отмяна на официалната визита (19-20 т.м.) след срещата на върха по инициативата „Три морета”.

Откъде в Талин са получили информация за контакта на българския президент остава загадка. Не закъсня и премиерът Борисов, който бил възложил на ДАНС и на ДАР да разследват кой бил саботирал участието на държавния глава на форума "Три морета", „постигнато с усилията на Росен Плевнелиев и правителството”.

В края на 2011 г. шифроваческият синчага Николай Младенов, вместо външен министър и финансовият такъв Дянков закриха посолството ни в Естония. Но това не попречи през ноември с.г. на премиера Борисов и през септември 2013 г. президентът Плевнелиев да се разходят официално до Талин.  Да поискали естонския софтуер за електронно правителство!?  Въпреки че, междувременно и реципрочно, през 2012 г. Естония закри регионалното си посолство със седалище в София „поради липса на инвеститорски интерес”. От тогава българските интереси в Естония се представят от посолството ни в Хелзинки.  В Талин България има почетен консул естонец, а Естония е с двама почетни консули у нас. В София и в Бургас (български бизнесмени). Тези останаха възможните двустранни официални канали за общуване. Или разузнаване?

У нас за контакт на президента Радев със заразения генерал-командващ ВВС „докладва в публичното пространство” лично министърът на здравеопазването, а коментира с демагогски подхвърляния за „личната отговорност на президента и даване на пример с опит за политическа карантина” вицепремиерът Томислав Дончев.

Засега няма яснота и кой е поел инициативата за вземане на решението за прекратяване на визитата - българската или естонска страна или двете заедно. В препоръчвания от нашите СМРАД  източник ФБ-страницата на естонската президентка Керсти Калюлайд (Kersti Kaljulaid) по темата отлагане на посещението изненадващо за мен на екрана изникват първо преводите на български език, които са в доста суров вид. В Естония живеят 418 българи, у нас 50 естонци, но кой е превеждал? Според превода г-жа Калюлайд твърди, че в телефонен разговор с президента Радев:”...се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка”. Т.е., че инициативата произтича  от българския президент. Въпреки, че в същия превод българският текст съдържа стилистично неизчистени редове като:... имахме време „да поговорим много работни разговори” с българския президент Румен Радев на място и Естония „даде” следващата среща на върха на България.  Държавният глава на България не е участвал във вчерашната „вечеря с три морета” (?!?).

В президентския сайт на
г-жа Керсти Калюлайд на английски език, където на 7 реда също има 2 технически грешки, е упоменато обаче, че двамата (президенти) се договорили, че при тези обстоятелства са невъзможни каквито и да е срещи.

Във всички случаи обаче непремерените изявления на високопоставени чиновници в правителството и първосигналната информация на множество от СМРАД ми приличат на действия по дискредитиране на държавния глава, не толкова в чужбина. Международна дискредитация! Вече изпитан шаблон след резолюцията на европапагалите от Европейския парламент, инициирана и подкрепена по матросовски от международни бенефициент-хрантутници и кариеристи като Йончева и Радан Кънев.

 Не вярвам естонците да имат съзнателен принос в талинската „епопея” на Радев.
Не им е в манталитета. Те също са живели с вековно настойчиво, чуждо, вкл. военно присъствие, но не чак под османидска субкултура и робство. Били са завладявани от поляци, немци, шведи, руснаци. От СССР. Малцина знаят, че със съ-подписването на Брест-Литовския мирен договор България дава свой международно-правен принос за началото на държавно-териториално еманципиране на Естония. И в СССР тя бе републиката с най-висок жизнен стандарт. Естонци произвеждаха развлекателна и радиотехника, имаха високо грамотна техническа интелигенция. Както други съюзни републики или екс-сателити, тогава на СССР, останаха зависими от внос на енергоизточници. София призна естонската независимост на 26 август 1991 г., а дипломатическите отношения възстановихме на 10 септември 1991 г. Принадлежността на естонския и финландски езици към угро-финската езикова група е определяща за лични контакти и най-близък манталитет между Хелзинки и Талин.„Естите” обърнаха поглед на север и запад, внесоха си правителство от свои политически емигранти в Съединените щати. С Полша, Литва и Латвия са най-безпрекословните съюзници на САЩ в „Нова Европа”. Обичайна местна шега е, че ако гост реши да посети с кола трите балтийски държавици от юг и след границата с Литва забави да включи спирачки, докато се усети ще е прекосил Латвия и Естония, до Балтийско море.

През 90-те години на м.в. преговаряхме по рамков междудържавен договор за приятелски отношения и сътрудничество, каквито подготвяхме и с други „екс-соц”. Предпочетоха да е декларация на английски език, след като преговаряме на руски. Учудих се кому е нужен двоен превод, но за разлика от политическото си висше ръководство естонските дипломати още не владееха добре английски. Декларацията бе приета след години. Тогава Естония беше икономическото чудо в сферата на приватизацията и чуждестранните инвестиции. Бяха постигнали средна работна заплата от 200-300 долара. Тя стана една от първите държави с електронно правителство и изцяло електронни услуги. България за естонците беше транспортна и по-разнообразна туристическа дестинация. В това си представяха бъдещето на сътрудничеството. В транспорта виждаха началото на икономическа кооперация + научно-образователни връзки и културен обмен. Естонските туристи у нас до 2019 г. варираха към 1000-1500 души годишно, а общият стокообмен около 15 млн. евро.

Жалко, че политическият диалог не бе обогатен с отложената сега президентска визита! Двете страни бяхме част от Триото председателства на Съвета на ЕС, като България пое Председателството от 1,3-милионната по население Естония. Талин подкрепяше присъединяването на България в Шенген, ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) и Еврозоната.

Най-вероятно вижданията на двамата президенти нямаше да съвпаднат изцяло. Керсти Калюлайд се самоопределя като либерално консервативна, подкрепяща консервативни икономически политики, но с либерални възгледи по обществени въпроси като правата на ЛГБТИQ-общността и имиграцията. Тя е убеден застъпник на хомобраковете - в колизията си с националистите -, въпреки че е омъжена с 4 деца.

Малко нестандартно за действащ държавен глава тя кандидатства официално  за поста генерален секретар на ОИСР, който се освобождава през лятото на 2021 г.

От край време Естония бе по-евтин, бит- и пазар за финландци, за 5-6 пъти по-евтин shopping. Без алкохолно ембарго за ценители. Без да е утешение за родната управляваща навалица, неизискаността в изказа и явлението „избиване на комплекси за малоценност” към по-зрял брат (в случая към Финландия) не са изживяни и в страната-отличник и за нашата - съперник по послушание. На 16.12.м.г. министър-председателят на Финландия Санна Марин отговори на естонския вътрешен министър Март Хелме, че се гордее с факта, че в нейната страна дори продавач може да оглави правителството.“ Поводът бе коментар на назначението ѝ от Хелме с думите: „продавачка се издигна до министър-председател”.

За жалост тандемът от офисен планктон Младенов/Дянков закри и посолството във Вилнюс през 2011 г., Латвия „покриваме” дипломатически от Варшава. Почетен консул на Исландия в София стана г-жа Цветелина Бориславова. Норвегия и Швеция закриха посолствата си в Бълария,  но „пък за сметка на това” бяха установени дипломатически отношения на равнище посланик с остров Фиджи, с Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Вануату. Засега без да открием посолства в тези екзотични дестинации, но по улиците протестират, наближават избори...и ще са нужни тихи пристанища за активисти на властта.

 

22 октомври 2020 г.                                               д-р Огнян Гърков 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 385643
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031