Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2018 20:36 - Огнян Гърков: Голямата коалиция в Германия е в най-тежка кризаТрансмедия.бг Интервюирала: Eвелина Гечева, 1 ноември 2018 г.
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2287 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Огнян Гърков: Голямата коалиция в Германия е в най-тежка криза

Трансмедия.бг Интервюирала: Eвелина Гечева, 1 ноември 2018 г.

Д-р Огнян Гърков е дипломат от кариерата. Бил е посланик в Прага и в Братислава. Владее 5 чужди езика. Краткосрочен наблюдател на ОССЕ в парламентарни и президентски избори в Косово, Сърбия, Украйна и Молдова. 3 г. преподава в катедра “Политология” на СУ “Св.Климент Охридски” по специалността “Международни и регионални организации”. Защитил е дисертация на тема: “Отношенията между България и ФРГ след идването на власт на коалицията ХДС/ХСС-СвДП”. Член е на Българското дипломатическо дружество.

– Германският канцлер Ангела Меркел обяви оттеглянето си от надпреварата за нов лидер на ХДС. Какво ще се случи с партията сега, г-н Гърков?

– Няма да се учудя, ако на конгреса на ХДП през декември т.г. г-жа Меркел се опита да прехвърли вината за огромната загуба на доверие на избиратели върху провинциалните организации.

Нормално е да се разрази вътрешнопартийна криза. Дори убедени европейци в ХДС като Ангела Меркел нямат еднакви идеологически ценности (между консерватизма и либерализма). Изходът на кризата ще зависи на първо време от политико-идеологическия заряд на наследника на председателския пост: дали ще бъде някоя от сподвижничките й, неин „кукловод”, или сред екс-опонентите, в т.ч. министъра-гей.

 

– Може ли да се прогнозира отсега бъдещата политическа картина в Германия и как би изглеждала тя?

– Рано е за сериозни прогнози преди европейските избори през май и тези в 3 провинции в Източна Германия през 2019 г., където Алтернативата за Германия (АзГ) е най-влиятелна.

Голямата коалиция е в най-тежка криза. Все пак ми се струва, че и в близко бъдеще именно ХДС ще избира коалиционните си партньори. Но: бихме могли да очакваме нарастване на влиянието на необичайно разтревоженото гражданско общество и на несистемните партии, на които и у нас продължават да лепят изживелите времето си скудоумни етикети от периода на студената война като „крайно десни …леви” и пр.

В Бавария ХСС вероятно ще сформира коалиция с партия „Свободни избиратели“, от 10 години представена в местния парламент. Прокламирано бе създаването на деидеологизиран, прагматичен и граждански ориентиран демократичен център, встрани, но предимно със симпатизанти от център-дясно: от ХСС, по–заможни избиратели, дори колебливи привърженици на поразяваната ГСДП с цел възпиране на възхода на Алтернативата.

Левите също опитват да се противопоставят на изсмукване на гласове от АзГ чрез призива за създаване на движението «Изправи се!» (Aufstehen!), по примера на британското „Моментум” на лейбъристите.

Междувпрочем политическата фрагментация на системните партии в условията на възход на заклеймяваните в мейнстриймовите медии като национално-популистки партии в Италия, Холандия, Люксембург, Австрия, Швеция, Централна Европа (Унгария, Полша …, чиито лидери провеждат според други експертни оценки национално отговорна политика, за разлика от национал-реформизма на Макрон ) се превърна в европейска тенденция.

 

 – Изборите в Бавария и в Хесен показаха значителен спад на подкрепата за блока ХДС/ХСС. Също така отлив и от ГСДП. На какво се дължи това според Вас?

– Отливът от християн-консервативния блок и от ГСДП се случи в контекста на влиянието на хаотичната динамика на взаимно обвързания глобализиран свят, на липсата на харизматични и адекватни съвременни лидери от калибъра на Конрад Аденауер, Вили Бранд, Хелмут Шмит, Франц Йозеф Щраус, Хелмут Кол дори; на поредната разкрачена коалиция на Меркел със социалдемократите. И на взаимното идеологическо проникване на коалиционните партньори – олевяването на ХДС и „либерализирането” на ГСДП. В този смисъл, на бягството на ХДС под ръководството на Меркел и партийните й дружки и кукловоди от християнските ценности.

Канцлерката наруши баланса между неолибералната си политическа философия и социалдемократическата по същество икономическа и социална политика на правителството. Нейната  ХДС се обезличи, прекрати общуването с избирателя по темите родолюбие, традиции, патриотизъм.

Ангела Меркел, с подкрепата на Шулц, ратифицира/ха с конституционно допустими, но морално неприемливи хитрини Истанбулската конвенция. При въображаема опасност от насилия над жени в немско-немските семейства и 1,8 – 2% предразположени в Германия към ЛБГТИ и джендърски настроения сред все още преобладаващия етнос.

Взривът обаче избухна с позицията на Меркел по мигрантите от третия свят, въпреки мнението на ХСС (полит-харакирито: „Добре дошли!”). И всичко това на фона и не без влиянието на усложнените  отношения със САЩ. Въпреки опитите на г-жа Меркел за частична еманципация от опеката и контрола от Вашингтон, заложени в строго секретния междудържавен договор от 21 май 1949 г., по който до 2099 г. всеки нов канцлер на ФРГ по разпореждане следва да подписва във Вашингтон т. нар. Kanzlerakt за ограничен държавен суверенитет в няколко области, включително в сферите финанси, отбрана, медиите, външна политика (вж. „Немската карта” на бившия шеф на военното контраразузнаване на ФРГ ген. о.р. Gerd-Helmut Komossa, стр. 21-22, на „Die deutsche Karte”, изд. Ares Verlag, Graz, 2007, 10.Auflage 2015). Плюс няколкото десетки хиляди военнослужещи от САЩ, настанени във военни бази на немска територия, включително замразени, но неконтролирани от ФРГ.

 

 – Доколко е реален възходът на Зелените и какво е обяснението за него?

– Зелените имаха засилена медийна поддръжка – вероятно за сметка на АзГ – и традиционно силни позиции в Берлин, Хамбург и Бремен, в последно време в Баден-Вюртемберг и Хесен. Подобриха позициите си в Бавария и Долна Саксония, но са слаби в източногерманските провинции. Напоследък Зелените се присъединиха към заверата срещу Алтернатива за Германия и спечелиха от това поне в Бавария и в Хесен. На национално равнище след опцията ХДС/ХСС – ГСДП следва по логика коалицията ХДС–Зелени, каквито чисто двупартийни коалиции управляват в момента провинциите Баден-Вюртемберг и Хесен.

 

 – Очаквате ли да има предсрочни избори на федерално ниво?

– До 26 май 2019 г., когато са европейските избори, категорично НЕ. През с.г. предстоят избори в Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Ако се сбъднат прогнозите, че резултатите на ГСДП биха се стопили под 10%, е много вероятно  да бъдат обявени и избори за Бундестаг, след които да бъдат положени усилия за сформиране на коалиция с по–силно присъствие на Зелените, или «коалицията Ямайка» (ХДС/ХСС-СвДП-Зелени). Много важно е и поведението на ГСДП, но немският избирател традиционно не е любител на предсрочни избори.

http://www.transmedia.bg/2018/11/01/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d1%8f%d0%bd-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 391130
Постинги: 241
Коментари: 90
Гласове: 283
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930