Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2020 16:09 - За „съжителството” на чешкия президент с мейнстрийм и опозиция
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2020 16:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чу се, че негова визита у нас бе отложена заради епидемията Covid-19. Но:

Медийната война между Дондуков №№ 1 и 2 и непочтителната намеса на всевъзможни полит-посредственици и клакьор/к/и от администрацията + «коментари» в СМРАД (=средства за масова реклама, агитация и дезинформация) в защита на № 1 /Б.Б./ напомня за приликите и различията в медийните образи на президента Радев с третия чешки президент след разделението на Чехословакия Милош Земан. За втори мандат след 8.3.2018 г., за неудоволствие на либералните глобалисти. След легендата, екс-дисидент в ЧССР Вацлав Хавел (1993-2003 г.) и внедрителят на бруталния капитализъм (според Хавел «мафиотски») като премиер (1993-1998 г.) и евроскептик проф.Вацлав Клаус (през 2003-2013 г. президент). Познавах и тримата политици. Проф. Клаус и Земан и като председатели на: Долната камара на парламента (ДК), на чешкото правителство и съответно на дясно-центристката (ГДП), и Социал-демократическата (ЧСДП) политически партии в различни периоди на 90-те години на м.в. Дори през 1997 г. Вацлав Хавел ме бе защитавал пред президента от П-д Стоянов, а през 1999 г. придружих г-н Земан в първата официална визита на чешки премиер в България след тази на чехословашкия през 1988 г. От миналото той познаваше като футурист проф. Александър Томов. Милош Земан е изключен от ЧКП през 1970 г. за несъгласие с окупацията на ЧССР през 1968 г. През 1988-89 г. публикува критична към властта на ЧКП статия. Не е служил войник поради заболяване, но е работил и следвал.

В средата на 90-те г. икономистът-прогностик Земан бе договорил с хомолога си  В.Клаус т.нар. «опозиционен договор» за «разкрачена коалиция» с ГДП, като опозиционната от двете партии поемаше председателския и други контролни постове, главно в ДК. Така през 1998-2002 г. Земан оглави правителство на малцинството. Още тогава жълтите медии търсеха «под вола теле». В последствие и през 2013 г. продължиха да твърдят за негово признание, че като страстен пушач бил изпивал ежедневно 3 напръстничета от 20-25 г. твърд алкохол и 6 чаши вино. През 2014 г. СМРАД излъчиха олюляващ се президент на прием в руското посолство с намек, че е препил с алкохол. Клаус, също присъствал на приема, опроверга Земан да е бил пиян.

Как ли биха реагирали в подобна ситуация родни политически екс-конкуренти?

Като не-икономист, хуманист и идеалист Вацлав Хавел бленуваше за някакъв, според мен «капитализъм с човешко лице», по подражание с идеала на Пражката пролет през 1968 г.«социализъм с човешко лице». Привърженикът на шоковата терапия в икономиката Вацлав Клаус го иронизираше. А политическият му опонент в «тандема им на чешки патриоти» Милош Земан, бе по-близък до визията за Хавлова република.

За няколко години Земан се дистанцира от активна политика, но явно с Клаус са имали и високо интелигентни недоброжелатели. Особено последният, защото през 2011-12 г. се появиха книгите «Мафия в Прага» и «Oт Храда вее мраз” на един от най-успешните чешки писатели и новинари Михал Вивег. Преведени и на български език. Първата „захапва остро” наследниците на Земан в ЧСДП и правителството, втората е унизителна за личния живот на Клаус и негови най-близки. С истинските им имена. Най-вероятно клевети, според наши общи познати със сем. Клаусови. Но е учудващо как един признат писател пада на ниво „Цв.Цв. (до преди 1 г.), десислава-атанасовско, биковско, маноил-маневско, антон-тодоровско, харизано-харалановско”. Да пропуснем „харема мини-/стерски/-мисирки” с шофьори, чистачки и фризьори от НСО. Дори Чешкият център у нас не се е снабдил с втората книга!

Земан напусна ЧСДП и през 2010 г. оглави „почетно” Партията за граждански права. След 3 г. победи във втория кръг на президентските избори /княза/ Карел Шварценберг (дясноцентрист, преобладаващо от австрийски произход) с 54,80% от гласовете, а на 27.01.2018 г. с 51,36% проф. Иржи Драхош, фаворит и на „здравите” евро-атлантически сили в света. Княз Шварценберг познаваше дисиденти от Харта-77 около Хавел и още през 1990 г. стана шеф на кабинета му като на президент на ЧСФР. Реституира доходоносни замъци в Чехия, създаде партия и стана външен министър. Земан умело противопостави своето потекло на дребен благородник от чешки произход на австрийското на княза, според мейнстриймовите СМРАД, даже с арогантност. Дори в сферата на мъжкарски завоевания на австрийските благородници и чешките „земани”, разчитащи единствено на себе си. След встъпването си в длъжност Земан успя да се наложи над княза-министър и да изпрати съпругата на предшественика си Ливие Клаусова, словачка, посланик в Братислава, защото му помагала в кампанията.

Пренастройването на вълна безусловно послушание на Прага и Вишеградската четворка пред волята и прищявките на „утвърдените демокрации” в ЕС и НАТО бе отложено от жизнеутвърждаващата политическа интуиция на чешкия избирател на изборите за парламент през октомври 2017 г. и президентските след 3 месеца. Въпреки безукоризнената кандидатура на проф. Драхош, бивш президент на Академията на науките и сенатор, бе предпочетена патриотичната харизма на Земан. Намеците за проблем с крака му Земан контрираше, че политика не се прави с крака, а с мозък.

Андрей Бабиш е четвъртият премиер, с когото президентът Земан работи. Той съдейства успешно за справяне с възникналата правителствена криза при Петр Нечас (ГДП), но имаше сериозни различия с Бохуслав Соботка (2014-17 г.), председател на бившата му партия ЧСДП. Които СМРАД услужливо не пропускаха. Либерал-€-$-те глобалисти изровиха в медиите си упрек на Земан, че Бабиш не е удържал на подписа си при приватизацията на концерна „Унипетрол”. Въпреки това президентът прояви държавническо поведение. Не допусна нова правителствена криза, изчака Бабиш да получи парламентарна подкрепа и да създаде кабинет със ЧСДП, с подкрепа на КПЧМ. Въпреки воя на опозицията, НПО/Сорос и... „прогресивните сили” над човешкия разум.

Властта, парите и славата са афрозодиаци, но.проблемът със Земан, според „кръстника” на чешкия подземен свят Ф.Мразек е, че на него понятието „пари” му е безразлично. За разлика от други висши политици.

Земан е привърженик на Европейския съюз, пледира за спазване на всички съюзнически задължения в НАТО и ЕС в сътрудничеството с Европа и САЩ, но е еврофедералист. Т.е.:пледира срещу екстремалния централизъм в ЕС. След встъпването си в длъжност, на 3 април 2013 г. ратифицира допълнението към Лисабонския договор (за защитния €-фонд) и над Храда бе издигнат флага на ЕвроСъюза за първи път след приемането на Чехия през 2004 г. Клаус бе против двата акта. Земан счита съвместната фискална политика за необходимост. Не поддържа бъдещо членство на Турция. По-скоро би си представил след време в ЕС Сърбия и Русия. Критикува признаването на Косово като държава, оценявайки го като терористична диктатура, финансирана от наркомафията. Тачи счита за военнопрестъпник и би подкрепил откази от признаването на независимостта на района. Земан подкрепи през 2016 г. Полша в спора с Брюксел. Той не напира за членство на Чехия в еврозоната, но на 1.01.2015 г. призова Гърция да се оттегли от нея, защото е встъпила с фалшифицирани статистически показатели.

Опонентите му организират 1-2 пъти годишно протестни демонстрации за споменати негови „грехове” и за стремежа му да провежда „външна политика по всички азимути” по образец на ген. Шарл дьо Гол, и икономическа дипломация.

Земан дразни опоненти със своята суверенност в отношенията с Русия и Китай, особено с призива за отмяна на санкциите срещу Русия. Също с твърдо отрицателната си позиция спрямо имигрантите от третия свят, срещу исляма и ислямизма в Чехия и в Европа. Че сравнява ислямската държава с нацистка Германия, а норвежката социална служба Барневернет с нацистката програма „Лебенсборн”, отнемаща деца. Щом изрази нестандартна външнополитическа позиция, особено по двустранна линия, взема отношение лично министърът на външните работи на ЧР, понякога Сенатът или депутат/и от ДК на парламента. Уважение към институцията президент! Но никога полит-случайници или девалвирани професори по „политология”, социология или „политмисирки”! Които често не разбират остроумия и откъсват изрази от контекста.

Понякога го критикуват за вулгаризми. През 2014 г. той нарече в предаване  на Чешкото радио (ЧРа) „Разговори в Лани” от президентската резиденция пънкарската руска група Pussy Riot: „...сексуални палавници, озлочестили църковен храм... с know how:„kunda sem, kunda tam” (= детероден орган тук,... там). С метафората за Pussy Riot Земан целял да уязви правителството на премиера Соботка (ЧСДП) и да иронизира „съшиването” на закона за държавната служба от кабинета му. Въпреки, че и Князът прибягваше до вулгаризъм в изявленията си, опозицията „подскочи”. Предаването бе запазено по заглавие в жълтия ежедневник „Блеск” и преустановено по ЧРа, което от 2017 г. предоставя на президента седмично по 35 минути в предаването „Тyden”.

Според руски опозиционерки Земан е един от европейските леви лидери, не схващащ какво става в Русия, не разбиращ и пънк-движението и ... бил патриархално наивен.

Независимо от силните издателски позиции на Ringier на времето, в Чехия останаха СМИ, за разлика от преобладаващите у нас СМРАД. „Жълти” в ЧР са „Блеск” и „Аха!”

Казионните ТВ канали на Чешка телевизия (ЧТ) са резервирани към президента. Той пък апелира към премахване на концесионните такси за ТВ. Според него ЧТ не изпълнява добре обществено-правната си функция и се превръща в лоша комерсиална телевизия. От ЧТ реципрочно не пропускат да маркират неточности на президента – от упрека, че с Клаус са закъсняли за церемонията на погребението на бившия словашки президент М. Ковач - до ненужно публично споделяне от Земан на сумата на откупа, който държавата платила за 2 чешки туристки, отвлечени в Пакистан през 2013 г.  

Президентът бе остро критикуван от депутатка в ДК, в Сената и от посланика на САЩ, че дръзнал като единствен от страна-членка на ЕС и НАТО да приеме поканата за участие в тържествения парад в Москва на 9 май 2015 г. по случай края на войната в Европа. Тогава се срещнал с Путин, Лавров, разговарял със «своенравния» словашки вече екс-премиер Фицо. Доста по-слаба бе критиката при участието му във военния парад в Пекин на 3 септември с.г. по повод края на ВСВ в Тихоморието. За критиката по московския парад Земан «постави посланика на САЩ на място», като му забрани достъп до Храда. Поднасянето на цветя  в Москва той обясни шеговито с израз на благодарност и за това, че на чешка земя не трябва да разговарят на немски език.

Месец по-късно Земан разкритикува като ревизионистичен материал на руската ТВ за «съветската окупация на Чехословакия през 1968 г.». Окупацията окачестви като престъпление. «Руската ТВ лъже с единствен коментар, че това е новинарска лъжа».

Още през 2016 г. г-н Земан изрази предпочитания към изборна победа на Тръмп, защото Обама съпричинил дестабилизация на Близкия Изток, а от Х.Клинтън не очаква нещо различно. Чешкият президент опитва да балансира в отношенията с двете ядрени суперсили. Наскоро бе подложен на двойна критика за изявление, че воювал против антируските «откачалки», но напоследък надделявала борбата против антиамериканските «откачалки». Земан бе на 5-дневно официално посещение в Русия и прие на 3-дневно китайския президент. Тогава чешкият президент заяви, че уважава териториалната цялост на КНР и не признава тибетското правителство в изгнание, с което си спечелва критика от дузини десни политици. Подписани били 30 търговски спогодби за почти 300 млрд. чешки крони.Според външния министър Томаш Петршичек бързата доставка на китайски медицински стоки за корона вируса се дължи на надстандартните връзки на президента Земан с Поднебесната империя.

Той търси своеобразен свой баланс за активните връзки с Русия и Китай в нестандартна толерантност към Израел и подкрепата му от Вашингтон. През 2015 г. заяви на щатско-израелски форум, че «Чехословакия» е била единственият остров на демокрацията в сърцето на Европа, както Израел в Близкия изток. Земан приветства решението на Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим с аргумента, че още преди 4 г. по време на своя визита в Израел е предложил същото за чешкото посолство. Този път трябваше да успокои ситуацията персонално премиерът Бабиш. Президентът лично изкритикува министрите на външните работи и културата (и двамата от ЧСДП) за съвместната им декларация от 23 май 2020 г., в която те осъждат планираната анексия на еврейските селища, изградени от Израел след 1967 г. на Западния бряг на р.Йордан. Според в-к «Лидове новини» дори президентът поискал по лични канали уволнение на външния министър Петршичек. Милош Земан дори е против суверенността на Палестина като държава. В случай на разширяване на НАТО той би приветствал приемането на Израел преди Украйна или Грузия.

Опозицията счита, че президентът е причинил не един дипломатически инцидент със Саудитска Арабия.  През 2014 г. Саудитска Арабия връчва на чешкия посланик списък с «греховете» на президента Земан спрямо исляма: конкретни актове на насилие срещу юдаистки обекти, осъждани с обидна «ислямска идеологическа» мотивировка; изказвания, че ислямът е антицивилизация, финансирана от търговия с нефт и наркотици, приравняване на всички мюсюлмани с радикалистите, несъгласие със строежи на джамии в ЧР. По-късно Земан добави многократно, че приемането на бегълци от Близкия изток и Африка ще улесни експанзията на ИДИЛ в Европа. В реакция на убийството на журналиста Хашоги в саудитското консулсво в Истанбул Земан прибави, че ако се стигне до глобално оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия, би приветствал, ако и Чешката република се присъедини. Той контрира Ф.Могерини, че ислямът имал място в европейската, но не култура а история. Защото Европа е воювала няколко столетия с Османската империя. Анкара премълча.

През март м.г. Земан обвини Турция в поведение на фактически съюзник на ислямската държава, помагайки й с износа на нефт. След турска реакция министър Петршичек припомни значението на Турция като съюзник на НАТО. Президентът осъди и турската офанзива в Сирия през 2019 г., насочена против кюрдските войски.

Според Съвета на Европа г-н Милош Земан бил ислямофоб.

За кризата в Украйна: Земан заяви, че референдумът в  Крим е в противоречие с украинската конституция, но е израз на несъгласие на населението със съвременната ситуация. Според него Крим е загубен, но призова ЕС и НАТО към бързи превантивни действия, които биха възпряли Русия от други военни акции на изток в Украйна и евентуално от опити за анексиране на Молдова. По-късно президентът изрази мнение, че засега не е доказано в Украйна да има руска инвазивна армия и той не оценявал ситуацията като пряка агресия. Сравни войната в Източна Украйна с Гражданската война в Испания през 30-те години на м.в. Испанци срещу испанци със съюзници отвън – руснаци и французи против немци и италиянци. След месец дефинира конфликта в Източна Украйна като гражданска война. Оказването на икономическа помощ било безмислено преди да се сключи мирно споразумение. Украинското МВнР призова чешкия посланик и протестира, но на 3.01.2015 г. в интервю Земан нарече Яценюк премиер на войната, отхвърлящ мирно решение на конфликта. Президентът нарече вождовете на Украинската въстаническа армия Роман Шухевич и Степан Бандера, признати от сегашната власт в Киев за национални герои, „масови убийци на поляци и евреи”. През 2018-19 г. Земан и говорителят Овчачек критикуваха УМВнР и министър Петршичек, че не се дистанцирали достатъчно от бандеровци и не ги осъждат. УМВнР се изплъзна от отговорност към историците, а казусът назова вътрешна грижа на Киев.

По друг повод президентът сравни ИДИЛ с рак, а войната в Украйна с грип.Шведският външен министър Карл Билдт критикува оценките на Земан по украинската криза.

В отношенията с Германия: Преди 3 години двамата президенти изразиха различни мнения по темата квоти за бегълците. Преди 2 години Земан изтъкна „дълбоко несъгласие” с тезата на канцлерката Меркел, че за прокуждането на немците от Чехословакия след ВСВ не съществува нито морално нито политическо извинение. По случай 80-годишнината на немската окупация на Чешко, Моравия и Силезия на 15.03.1939 г. чешкият президент не участва във възпоминателни акции, но по ЧТК напомни, че „Мюнхенският диктат е предателство на чешките съюзници. Брутално и при това глупаво предателство”. Тогавашно-сегашните съюзници и СМИ „се разсеяха”.

На 25-годишнината от началото на „кадифяната революция” в Прага е имало няколко хилядна демонстрация. Според демонстрантите - „против услужливия подход на президента към Русия и Китай, и негови вулгарни изказвания”. В тържественото откриване на паметна плоча на мястото на събитието на ул. „Албертов” присъстват Земан и чужди президенти. Част от демонстрантите се присъединили към церемонията. Щом Земан взел думата, започнали да го освиркват и замерят с яйца и домати, и леко засегнали с черупка на яйце немския президент Йоахим Гаук. Говорителят на Храда Иржи Овчачек „драматизирал и хиперболизирал случая, според чешки политици и част от обществеността”. Президентът окачествил протеста като международен позор и продължение на предизборната кампания от президентските избори. Но не и СМРАД!

През м.г. при среща с чешките съотечественици във Виена обвини бивш кмет, че през целия му мандат общината не е дала нито шилинг на местното чешкоезично училище „Коменски”. На място директорът на училището опровергал твърдението на президента. Случаят е медиализиран. Словото на президента бе критикувано от чешкия министър Петршичек и част от чешката парламентарна опозиция. Изглежда, че Земан не е тълкувал точно справката по темата на разговора, предоставена от посланичката на ЧР в Австрия. След 2 дни президентът предал извинение на бившия чрез новия кмет, отбелязвайки, че това е второто му извинение в 30-годишната му политическа кариера. Във в-к „Дер щандарт” президентът Земан е бил подложен на остра критика от граждани за неговото поведение по време на държавното посещение в страната им.

Земан се самооценява като ляв политик, толерантен атеист, бивш римокатолик, кейнсианец. Във вътрешната политика той има по-малко възможности за изяви. Не одобрява църковната реституция и референдума, защото, цитира психиатъра Цирил Хьошл: „1/3 от населението на страната е малодушно. Всеки 7-ми гражданин бил дебилен, страда от деменция или е алкохолик. Около Ѕ от населението имала интелект под средния...”. Президентът пледира за задължително доказване на придобитата собственост, вкл. за конфискация на нелегално получена. Той е против въвеждане на такси в държавни училища и ВУЗ-ове и би подкрепил въвеждане на глоби за слаби студенти. Би подкрепил намаляване на ДДС за основни храни и лекарства, не одобрява легализацията на меки и твърди наркотици освен за здравни цели, но подкрепя равноправието на хомосексуални двойки и възможността да осиновяват деца. Заплахата за глобално затопляне, както Клаус, нарича „истерия, предизвикани от еко-лобисти”. Земан подкрепя ядрената енергетика и дострояването на АЕЦ „Темелин”. Не одобрява слънчевите и вятърните електроцентрали. Счита за прекалени правата на НПО да участват в  управлението на околната среда и е съгласен с удължаване на срока за експлоатация на мините за добив на кафяви въглища в Северна Чехия.

Чешките СМИ и СМРАД не забравят Земановите слова, че за целия си живот не се е срещал с по-глупаво и завистливо същество от чешкия журналист. Плюс опита му за шега пред Путин, че „журналистите трябва да се ликвидират”. Също: „Ако искате да се избавите от който и да е политик, вкл. президента, има единствен демократичен път – свободни избори. И недемократичен път. Той се нарича Калашников”. Цитират ги и ежедневниците „ The Guardian”, „Der Tagesspiegel”. Западни медии го наричат популист и грубиян, внесъл в политиката арогантност. Също: източник на конспиративни теории, напр. за ислямските имигранти; с ксенофобен речник, разпространител на незнание и паника. Земан нееднократно е заявявал, че е арогантен само с глупаците. Чешките медии често напомнят, че за Земан второто Клаусово правителство е било на „крадци и измамници”, за какъвто счита напр. и „справедливо осъдения Михаил Ходорковски”.

„Отплатата” на новинарите са лични антинагради за Земан като „Зелената перла на годината”. Възникна сатиричната компютърна игра PussyWalk с главен герой Земан. А през 1993, 1998, 1999, 2000, 2007, 2016 г. г-н Земан е бил осъждан на парични глоби за неточна информация, обидни изрази и пр. Или: „да поднесе извинения”, напр. на бившия външен министър Йозеф Желениец. Най-често го подвеждат с неточна или манипулирана информация негови сътрудници, за чието минало той е критикуван също от медии и политици, но Милош Земан не се извинява никога с тях. Президентът също е печелил съдебни спорове като напр. със Службата за сигурност и информация, която той критикува, че е игнорирала опасността ИДИЛ на чешка територия и не е разкрила на време дейността на пражки имам, обвинен в подкрепа на тероризма.

На независими социологически анкети и в Чехия не вярват, но президентът има и в момента достатъчно висока поддръжка извън Прага, при по-високите възрастови групи, при левоцентристите. Земан е много добър медиатор и оратор. Популярност придобиха посещенията му из областите в страната, разговорите с обикновените хора и избиратели. Но подмяната на обективната истина от полит-евентуалници и от мейнстриймовите медии е в безпрецедентен възход в целия свят.

              

27 юни 2020 г.                                                     д-р Огнян Гърков




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 386479
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031