Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2019 00:57 - Очертава се за първи път жена да стане президент на Словашката република
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2019 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пълномощията на словашкия президент са близки до тези на българския.
Вековните българо-словашки взаимни симпатии и отношения са неподвластни на времето и политическата конюнктура. Няма да ги промени и резултатът от втория кръг на президентските избори в Словакия, насрочен на 30 март т.г. Претендентите са критично настроената - особено към досегашната екополитика - Зузана Чапутова(45 г.), род. Страпакова и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович (52 г.).
Той е много успешен словашки дипломат и е европейският комисар по междуинституционалните отношения и администрацията. Получил подкрепата на управляващата (според „Франс прес” и „Епицентър.бг”) ляво-популистка партия Смер (=Посока) - Социална демокрация на екс-премиера Роберт Фицо, М.Шефчович спечели близо 19% подкрепа в 1-я кръг на изборите на 16 т.м., докато за З.Чапутова гласуваха над 40% от избирателите при 48% избирателна активност. Опитният висш магистрат от Върховния съд Щефан Харабин, когото познавах от словашкия си мандат (2006-10 г.) като  вице-премиер и министър на правосъдието, остана трети с под 15% получено доверие. Зад него се класира национално настроеният Мариан Котлеба с над 10%.

Недостатъчно убедителното представяне на Щ.Харабин и М.Котлеба бе радост за глобал-либералите в Словакия, в Европа и Западното полукълбо. По техния изказ Харабин е десен популист, а Котлеба – крайно десен националистичен политик.
Щ.Харабин и М.Шефчович имаха полезни контакти и посещения в България.
Преди легализираното получаване на партийна подкрепа от Смер за Шефчович, горните политици показваха по-оптимистични проекто-очаквания в социологическите проучвания, а Шефчович водеше в медийната надпревара.  Върховата дипломатическа кариера на Шефчович, с когото се разпознаваме от години, съвсем не започва със Смер!

Категоричната преднина на слабо познатата извън Словакия Зузана Чапутова навежда на мисълта, че може да очакваме протестен вот след 10-годишно управление на Смер-СД през последните 12 години. Ситуация, която, сведена към България, ми напомня за протестния вот при избора на президента Румен Радев, предпочетен пред кандидатката на казионния ГЕРБ, според Г.Атанасов – на „Чиновническата партия”. Всъщност ГЕРБ и Смер имат доста прилики. Смер е създадена през ноември 1999 г., обединявайки или абсорбирайки 8-9 други ляво настроени партии. В Герб, освен амбициозни дами и писарушки, има „улегнали джентълмени”, за които Чиновническата е поне третата различна партия, за която те гласуват след 1989 г. И Герб и Смер имаха проблеми с приемането в семействата на европейските партии ЕНП и ПЕС. И двете национални групировки нямаха подготвени симпатизанти - външнополитически експерти.
Доста са и различията с Герб. Смер-СД от самото си начало се оглавяваше от грамотни политици, с добро образование и солидни международни езикови умения.
Според медиите г-жа Чапутова е юристка, предимно адвокат и защитник на обществените права, свързани с опазването на околната среда и екологични проблеми, и борбата против строителната корупция. Столичанка, живуща в Пезинок, китно лозаро-винарско градче и околийски център на 20 км. от Братислава. С две деца и партньор-художник, разведена през м.г., но запазила фамилията на съпруга си. Както постъпи на времето г-жа Меркел, съхранила фамилното име на съпруга от 1-я й брак.
По време на мандата си бях в чест контакт с приятелите на България Оливер Солга (кмет на Пезинок през 2002-18 г. от дясноцентристките партии СДХС/ХДП), заместника му Ян Чех и Войтех Балаж от Областната управа (симпатизанти на Смер). Те или някой от тях ми бе споменавал за проекта за разширяване на сметището за изхвърляне на отпадъци, в т.ч. на токсични химикали, от съседни страни на 150 м. от жилищната зона на града.  Или за строеж на второ сметище от предприемаческата фирма. Както и за столичанка от администрацията на Пезинок, която се ангажирала с противопоставяне на изграждането на ново сметище като гражданска активистка. И за закриване на депата за отпадъци чрез мирни протести, концерти и фотоизложби, с повдигане на проблема в съдилища на Словакия и Европейския съюз. Най-вероятно е ставало дума за г-жа Чапутова. Данни и датите съвпадат. До Европейския парламент са изпратени 8000 подписи с петиция по темата. Преди 5 години Съдът на ЕС потвърди ефективно присъдата на Върховния съд на Словашката република за отмяна на разрешението за изграждане на ново депо за отпадъци и нареждане сметището да бъде затворено и разрушено. През 2016 г. Чапутова е отличена в Сан Франциско с наградата Голдман за екология в европейския регион. Според екипа й тази награда често е сравнявана с Нобелова в областта на опазването на околната среда.
Кандидат-президентката лично е оценила инициативата Пезинок като „победа над страха и рака”. Според нейния предизборен щаб тя заедно с колеги-съслужители, юристи от VIA IURIS (=НПО /неправителствена организация/, свързана с Дж.Сорос - според Д.Чернакова, телегр. агенция SITA; Томаш Новак, hlavnespravy.sk и левия печат) поне до септември 2017 г. се е борила срещу приемането на нов словашки закон за строителството. Нормативен акт, улесняващ легализирането на незаконни сгради, построени с укрита от обществения достъп информация за околната среда и възпрепятстващ обществеността от участие в процеса на вземане на решения. След тази дата - до встъпване в изборната кампания - тя е адвокатка. Предимно по екотеми, осигурява правна помощ на словашки села в борбата с промишленото замърсяване.
Според щаба, победата в Пезинок е най-голямата мобилизация на гражданите на Словакия след Нежната революция през 1989 г. Победата вдъхновявала хората да се застъпят за правото си на чиста и безопасна среда. Липсва ми обаче поне числово сравнение с демонстрациите преди година след гръмко медиализираното от опозицията и в европейското пространство убийство на журналиста Ян Куцияк и приятелката му. Въпреки че в Словакия вече отдавна има задържани под стража заподозрени лица.
Г-жа Чапутова - видимо и от София - се ползва с подкрепата на проевропейски и дяснолиберално настроени избиратели, вкл. на действащия президент Андрей Киска. За участието й във вътрешнопартийно строителство: през декември 2017 г. тя съобщава за встъпване в нововъзникващата политическа партия „Прогресивна Словакия”. През януари 2018 г. на учредителния конгрес е избрана за заместник-председателка на тази извънпарламентарна партия, вече членка на АЛДЕ, а на пресконференция на 29 май с.г. обяви кандидатурата си за президент на Словашката република.
Коментатори като Т.Новак „подозират” щаба на Чапутова в „надпрофесионален подход”. Ангажирани социологически агенции индоктринирали избирателя да гласува за нея чрез практически невъзможен скок на  преференциите й от 10 % на 52% дни преди 1-я кръг. Т.е., с тези 52% обществеността била предварително подготовяна за бъдещ шокиращ резултат. А явно и на екипа не са липсвали средства.
Уместен ход е и изказването на благодарност от лидерката на избирателите и на унгарски, русински и цигански езици.
Ключови теми и лозунги в предизборната й кампания са: 1.„Справедливост за всички” (с обещаван максимален неин натиск за системни промени в полицията – с професионално ръководство, прокуратурата – под обществен контрол, съда). 2. „Достойно съществуване за ветераните” (повече и малобройни старчески домове). 3. „Защита на околната среда” (против нелегалната сеч на горите и поне 5% девствени природни зони). 4.„Регистриране на партньорства”. 5.„Прекъсване на бременността”.
По последните 2 теми се изказва в интервю като „усуквач по килифарски” - византийски разузнавач на дипломатическо прикритие. В смисъл, прекъсването на бременност в преобладаващо католическа Словакия – да се извършва по обстоятелства или на отговорност на майката. По партньорствата – „би се стремила да намали страха от „другостите”, които съществуват по темата”. В дискусия за ежедневника „СМЕ” заяви склонност към опцията за осиновявания от хомосексуални двойки: „Предпочитам детето да има биологична майка, биологичен баща. В случай, че то би отраствало в дом за деца без родители, мисля, че би му било по-добре да съжителства с 2 обичащи го човешки същества, дори и да са от еднакъв пол”.
Ще укрепи ли вотът солидарността във Вишеградската четворка по повече теми от взаимен интерес ? Или ще допринесе за амбициите на твърдото ядро в ЕС ?
И така, до вота на 30 март 2019 година!

19 март 2019 г.           

                                                                              д-р Огнян Гърков




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 384168
Постинги: 236
Коментари: 87
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031