Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2017 21:50 - За тактиката в подбора на бъдещото чешко правителство на милиардера Андрей Бабиш
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2017 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На изборите за Долната камара (ДК) на Парламента в Чехия през октомври т.г. безспорен победител с 29,64% от подадените гласове стана центристкото популистично (по „политология а-ла Сорос”)  движение АНО, абревиатура за “Действие на недоволни граждани“. На Никулден нейният лидер и създател през 2011-12 г., милиардерът (в $) Андрей Бабиш, бе назначен за председател на правителството. Президентът Милош Земан ще проведе разговори с предложените му министри и на 13 декември Кабинетът на 10,6 милионна Чехия от 14 министри (нашият има 21 членове) ще бъде назначен и ще встъпи в длъжност с оглед новият премиер да участва в Срещата на Европейския съвет на ЕС на следващия ден. Етническият словак, до м.май с.г. вицепремиер и министър на финансите в „разчекнатата” коалиция със социалдемократите (ЧСДП) и с ХДС-ЧНП (християн-демократи), Бабиш съумя да спечели изборите чрез своите медии + с успешната си икономическа,  бюджетна и популярна социална политика. Неговата медийна империя е втора по посещаемост в чешкия уебсайт, третата по читаемост на периодичните й издания, с ТВ-канал и най-слушаната чешка радиостанция „Импулс”.

В 200-членната ДК „се класираха” 9 партии и движения. Със 78-те си депутати „№1 на изборите”-АНО надвиши по брой центристко-десните и „пф-евроатлантически” партии от нея, взети заедно: №2 ГДП – с 25 мандата, №3 Пиратите с 22 и №№ 7, 8, 9 съответно ХДС-ЧНП (с 10 депутати), ТОП 09 (7) и СТАН(кметове и независими, със 6).

„№1” изпревари по брой и депутатите ляво-центристи в ДК (№№ 4, 5 и 6, имащи общо 52-та им мандата), т.е. : „антимигрантите-евроскептици” от “Свобода и пряка демокрация” (СПД) на бизнесмена Томио Окамура (с майка моровянка, баща японо-кореец) – с 22-ма и „евроатлантико-скептичната” КПЧМ (Комунистическа партия на Чехия и Моравия) + ЧСДП с по 15 депутати. ДК си избра Радек Вондрачек (АНО) за председател и 5 зам.-председатели от следващите по брой на гласове 5 партии. Зам.-председателят от ГДП бе избран едва при третото гласуване, но министрите в оставка (и тези „с надежда на кандидати”) разбраха, че не следва да участват в органите на ДК.

На 13 декември ще бъдат избрани и председателите на постоянните комисии.

Ако изключим периода 02.01 – 17.07.1998 г., Бабиш е най-възрастният и 1-вият съвременен чешки премиер, който не е нито социал-, нито либерално-консервативен демократ (от ЧСДП или ГДП). От създаването на Чехословакия преди почти 100 г. чехите винаги са съумявали да изберат управляващи, които поне да не издевателстват над икономиката. В този смисъл на последните избори те предпочетоха пред демо-партиите  Бабиш, който не експериментираше с финансово-икономическата политика. Той нееднократно заяви, че ще управлява държавата като компания. С концерна си  „Агроферт” е успешен, втори по богатство в Чехия. В писма до посланиците от страните-членки на Европейския съюз в Прага Бабиш отхвърля да е „чешкият Тръмп”. Примери за подражание той вижда в бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и в Берлускони и настоява да се съди за него по резултатите му. Отрича като политически мотивирани обвиненията за злоупотреби в конфликти на интереси при получаването на субсидии и държавните поръчки до 2016 г. от „Агроферт”, по които се води полицейско разследване. То е формален повод за ГДП, ХДС-ЧНП, ЧСДП и други „отпъпкувани” от тях партии от европейските семейства на ЕНП, АЛДЕ, ПЕС, Пиратите да избягват сондажни разговори с АНО за политическа коалиция. Още нещо, Бабиш има реален поглед върху циганското трудолюбие и не печели гласове с „ромска помощ”, отказва разселване на бегълци в Чехия над „12-те приети до сега”. Засега е против фиксиране на дата за присъединяване на Чехия към ERM-II, "преддверието" на еврозоната.

Самият Бабиш (вж. „Enter Babiš”, by Vнt Dostбl, Milan Nič, Berlin policy journal, 15.11.т.г.) е достатъчно реалист за да предложи на упоменатите глобалистки партии ролята на младши коалиционен партньор. През ноември в ДК се прояви „коалиция за гласуване” АНО-КПЧМ и СПД (със 115 гласа), но и тя не прераства в по-траен съюз, поради взаимно въздържане на Бабиш и Окамура. КПЧМ е склонна към компромиси. Обаче милиардерът, общуващ на смесен чехо-словашки език не е идеолог, нито чешки националист, а прагматик с бизнес-империя в Германия и в страните от Вишеградската четворка, и интереси в регулаторната политика на ЕС. И за разлика от Меркел, Макрон, Тереза Мей, Юнкер, премиерите на Италия, Холандия и Люксембург, Андрей Бабиш освен политически амбиции има и деца. И то четири! Така, че не му е нужно да гневи недоверчивите и без това „евроглобалисти” в Брюксел, Берлин, Париж и либерал-глобалистите във Вашингтон и Уолстрийт с коалиция с комунисти + още популисти.  

Дори Медиапул и под. „родни”медии, които за Чехия се осланят на информация, превеждана понякога коректно чрез чешки и английски от „Ройтерс”, АП или от руски преразкази, узнаха че чешкият премиер ще състави правителство на малцинството, включващо публично познати технократи-експерти. Те ще подготвят широкомащабна програма, отчитаща максимален брой предизборни визии и на други партии. А тогава ще търсел достатъчна подкрепа за вот на парламентарно доверие. Наистина, очертава се много сложна и нестабилна ситуация, но в страни с демократичен манталитет и гражданска толерантност като в „четворката”, тя е срещана и е решѝма. В Чехия: второто правителство на проф. Вацлав Клаус (4.7.1996 г. – 2.1.1998 г.) управляваше с парламентарно малцинство, както „президентското” правителство на Иржи Руснок (10. 7.2013 г.-29.1.2014 г.)., с когото през 1998 г. финализирахме българо-чешката социална спогодба Това бе единственият кабинет, възникнал по инициатива на президента, не на политически партии, но през август 2013 г. не получил доверие в парламента.

Г-н Бабиш може да е еклектик  и да няма дълбока институционална, социална и културна връзка с избирателя (вж. Вит Достал), но освен на медийно-маркетинговия си валяк,  той се осланя на мощната подкрепа на президента. На лице е и съвпадение на интереси. Скръбно за либералните глобалисти, но г-н Земан, политик с морални ценности и чешки приоритети, отново се кандидатира на изборите за президент (12-13 януари 2018 г.), при 8 конкуренти. Тогава ще бъде насрочено и гласуването на доверие на правителството. М.Земан е заинтересован АНО да го подкрепи и да не излъчи свой кандидат. С подобна цел присъства и на конгреса на СПД днес. Иначе президентът отдавна обяви, че ще използва конституционните възможности „творчески” и не желае предсрочни избори. Либерал-глобалистите и в десният политически сектор са убедени, че г-н президентът и «собственикът на АНО Бабиш» са свързани с «пакт за властта», крепящ се на «пролука в Конституцията» (вж. също P. Schutz, SME.sk, 27.10.т.г.). И двамата допускали дългосрочно правителствено управление без парламентарно доверие. Андрей Бабиш отрече, но бъдещата опозиция се безпокои, че дори при трети неуспешен опит за получаване на доверие президентът има право да разпусне Долната камара, НО НЕ Е ДЛЪЖЕН. „Пиратите”, единствената партия  „от другия бряг” сондирана от АНО, се заканиха при подобна опция да сезират Конституционния съд.  Особено ако Милош Земан спечели втори мандат!

Въпреки, че понякога над властовия тандем надвисват облаци като несъгласието на Бабиш със Земан за преместване на чешкото посолство в Йерусалим. Оперативната информация за прехвърляне от Сорос на 18 млрд. $ от Лондон в банкова експозитура в Прага звучи обезпокоително и за двамата. Дори и едва ли да е „само”заради Брекзита.

Силата и залогът на Бабиш е във вътрешната политика. Външнополитическата програма на АНО бе нечитаема и звучеше еклектично поради контроверзни изявления на лидера, предизборно. Въпреки, че на предизборни струни”, назначеният премиер  понякога споменаваше, че не би следвало да има санкции против Русия, солидният му  бизнес в Германия едва ли ще допусне ориентацията на Чехия към евроатлантическите братушки да бъде застрашена. След оттеглянето на опитния дипломат Павел Теличка от АНО, съгласно „бабишовите и небабишови мас-медии” по европейските въпроси го съветва г-жа Дита Харанзова. Според личния й сайт, 8 г. работила като дипломат, от тях 4 г. в ПП на ЧР към ЕС. Била е на служба в Съвета на Европа в Страсбург, сега евродепутатка. По строги професионални дипломатически критерии – за ранг около 1-ви секретар, максимум. За външен министър СМИ предвиждат Мартин Стропницки, до сега от АНО - на отбраната, през 1998 г. бе на културата. Бивш актьор, режисьор, текстописец, писател, дипломат (1990-2002 г.), вкл. екс-посланик в Португалия, Италия и във Ватикана, когато получава наградата „Талия” за ролята си на Хауърд Катце.

Европейската политика на Бабиш би могло да очакваме да е неидеологическа, силно обвързана с бизнеса. Прагматична, по-скоро поддържаща статуквото в ЕС, отколкото задълбаваща в европейската интеграция. Според евроцентристите от НПО, и предишното правителство на социалдемократа Б.Соботка било предпазливо на тема Европа, отчитайки евроскептични нагласи в Чехия. Още през м.м. лидерът на АЛДЕ  Ги Верхофстад с посещението си в Прага оцени символично, че нов европейски политик от неговото семейство спечели избори. Бабиш също иска да има по-добър имидж в ЕС.

Може да очакваме чешко-словашкият тандем във В 4 да продължи работата си конструктивно, в интерес на двустранното и регионалното взаимодействие. Вероятно Бабиш ще търси баланс на интересите с институциите на Европейския съюз, запазване на близостта с Германия и добронамереност към Австрия с премиер Себастиан Курц.

В първия проект за правителство, ако е автентичен,  2/3 от екс-министрите от АНО са утвърдени кандидати. Както и А.Шилерова, заместила Бабиш след 24.05. т.г. в ресора финанси. Отбраната би поела досегашната безпартийна министърка на местното развитие (тук е и ресорът туризъм) Карла Шлехтова, „натрупала български връзки” през 2005-10 г. по европроекти с консултантската фирма Deloitte. А досегашна заместничка на Шлехтова - Клара Досталова би станала титулярка. „Българска връзка” има и прононсираният кандидат-министър на промишлеността и търговията Томаш Хюнер, през 2004-06 г. мениджър на ЧЕЗ у нас, по-късно зам.-ресорен министър.

В останалите сектори – транспорт, култура, труд и социално дело, правосъдие, образование, здравеопазване, земеделие, околна среда кандидатите са нови или бивши министри от АНО (общо 10), или известни експерти-мениджъри (5), като бившият заместник-вътрешен министър за 1 година Л.Метнар, професионален екс-полицай.

 

10 декември 2017 г.

                                       д-р Огнян Гърков 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 385707
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031